2011. április 18., hétfő

Szem és fül

Amikor örökbe fogadtuk Grafitot, tudtuk, hogy a jobb fülében a hallójárat a korábbi nagyon csúnya fülgyulladás következtében beszűkült, így nagyon könnyen ismét gyulladás alakulhat ki benne. Ez sajnos be is következett. Mivel árgus szemekkel figyelem a kutyát érzékenysége és vaksága miatt, ez korán ki is derült, egy másik problémával együtt. Egyik nap azt vettem észre, hogy a bal szemén "kékes olajfolt" úszik. Teljesen olyan volt, mint amikor az eső után az aszfalton maradt tócsa tetején úszik a gépjárművekből kifolyt olaj.
Az állatorvos fülcseppet és szemkrémet javasolt, ezeket használom most Grafit gyógyításához napi egy alkalommal 5-6 napig. A fülét sajnos nem tudom ellenőrizni, hogy javult-e, műszerrel kell majd a hallójáratba kukucskálni. A szemét pedig már most látom, hogy gyógyul, mondhatnám teljesen eltűnt róla ez az "olajfolt" jelenség.
Úgy gondolom, a legnagyobb elővigyázatosság mellett is folyamatosan lesznek szem problémák Grafitnál, mert ugye kutyus lévén megy az orra után... de nem látja, ha egy-egy gally vagy ág túl közel kerül a szeméhez és esetleg megsértheti. :-(
Nagyon kell figyelnem sétáltatás közben, és időben meg kell állítanom, ha veszélyes helyre bóklászna a hosszú póráz végén. Helyette kell látnom.
Nagyon sok kutya pisili le például a jukkát. (Mi így hívjuk azt az örökzöld növényt, ami az utcákon, tereken van kiültetve. Alakja félgömb és magas száron fehéres-krémes nagy virágokat bont.) Amit aztán Grafit, domináns nőstény révén felül akar jelölni.
A jukka levele szúrós, hegyes végződésű, ezért kiemelten veszélyes elemnek minősítettem.
Figyelnem kell az árkokra is. Megesett, hogy a széléről rántottam szegény kutyust vissza, mikor az egyik mellső lába már a levegőben volt.
Legtöbbször Marcival viszem sétálni, aki a kis lábbal hajtós biciklijén kísér minket. Ezek a séták nem a kikapcsolódásról szólnak, hiszen Marci és Grafit között kell megosztanom a figyelmemet.
A minap voltunk nap közben az Oázis kertészetben. Vettem két Peoniát. Elég macerás volt ez a megmozdulás is, mert Marci a kertészetben észrevett egy játszósarkot, ahonnan kivadászta a legramatyabb, háromkerekű kerékpárt, aminek az első műanyag kereke be volt horpadva, ergo, nem forgott. Persze ez Marcinak nem okozott gondot és küzdött vele rendesen. Lényegében terpeszállásban sétált, a lába között a defektes biciklivel.
Én, miközben rá is figyeltem, az eladóval is egyeztettem a növényt illetően, Grafitot már nem tudtam nyomon követni, ő pedig a szürke térkővel kirakott úton egyenest nekirongyolt az egyetlen kihelyezett szürke fém oszlopnak. :-(
Gondolom a szürke háttérben a szürke oszlop kivehetetlen volt számára, én pedig őrá már nem tudtam rá figyelni.
Persze épségben maradt, de szomorú volt látni, mennyire kis gyámoltalan.
Sok mindenre rávilágít ez a fogyatékosság, amivel Grafit él. Tanulok általa.
Továbbra is nagyon kedves, jó kutya. Nagyon megszerettük.

2 megjegyzés:

  1. Én így is szeretem, ahogy írsz róla:)

    Minden elismerésem nektek, persze tudom, hogy nem ilyen véleményekért teszed, de azért nekem ezt jólesik leírni:)

    Szép napot nektek és jobbulást Grafitnak!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük m! :-)
    Szép napot Nektek is!

    VálaszTörlés