2012. május 5., szombat

Hetek

Lassan három hete voltunk a szemészeten Grafittal és én azóta a megadott gyógyszerekkel és rendszerességgel kezelem a szemeit. Megmondom őszintén becsülettel és odaadással ápolom őt, de igen megterhelő az ilyen gyakorisággal történő ellátás. Ha nem lennék GYES-en, hanem napi 8 órában dolgoznék, megoldhatatlan lenne az itthoni gyógyítás.
Még bő egy hét hátra van a kezelésből és utána mehetünk kontrollra. Grafit nagyon jól tűri a reggel 6 órától este 21 óráig óránként történő cseppentéseket és krémezéseket.
Annyira jámbor és kedves jószág... 

A reggeli kutyaséták között rendszeresen azon kapom magam, hogy feszült vagyok jár az agyam, ahelyett, hogy élvezném a reggeli friss levegőt, az akác és orgona illatát. Miközben Grafit útját egyengetem (ez megér egy külön bejegyzést), saját magamtól kérdezek, s adok választ önnön magamnak. Zakatolnak, kattognak a kerekek a fejemben.
Egyszer biztos vagyok benne, hogy műteni kéne a szemét, máskor elbizonytalanodok.
A doktor úr megkérdőjelezte a műtét szükségességét, ezt látni fogjátok a kórlapon. Több kérdés és tény is felmerült Grafittal kapcsolatban, ami miatt egy orvos nem látja szükségesnek a műtétet. 

  1. Az első és legalapvetőbb hogy Grafit 9-11 év körül van... nem egy mai darab, elismerem. :-) (Az oltási könyvbe beírt születési dátum sacc/kb, a menhely adta meg.)
  2. A második, hogy amíg egy kutyának jó a szaglása, addig úgymond teljes életet élhet az orvosok szerint. (Persze én látom, hogy ez mégsem az igazi teljes élet, bár tőlem telhetően mindent megteszek az érdekében)
  3. Szemszárazsága van a kutyának, ami azt jelenti, hogy a normálistól kevesebb könnyet termel a szeme így folytonosan irritálva van. (Az orvos szerint ez akár a műtétből való gyógyulást is hátráltathatja, bár megfelelő ellátás mellett nem jelent hátrányt.)
  4. Elképzelhető hogy Grafitnak genetikailag öröklött PRA betegsége van a szürkehályoggal együtt, amely jelenleg már a szokásos szemészeti módon a hályog átláthatatlansága miatt nem diagnosztizálható. Ebben az esetben, ha valóban PRA-s akkor a szürkehályogos szemlencse eltávolítása után sem fog látni a retina sorvadásos betegsége miatt.
Hogy miken töröm folyamatosan a fejemet?
  1. A törpe schnauzerek sokszor megérik a 15-16 éves kort is, így akár életének még egyharmadát eltöltheti velünk Grafit. Miért ne tegye azt legalább az egyik szemére látón, korlátok nélkül?
  2. Teljes életet élhetne. Futhatna amikor csak kedve tartja, így a jó fizikai állapota is hosszabb ideig  megőrizhető lenne.
  3. Két gyermekem van. Lényegében 14 éve minden nap 24 órás szolgálatot teljesítek. A Grafitról való gondoskodás is belefér a szolgálatba, a műkönnyeket egyébként is kell neki adnom a szemszárazság miatt örök életében, függetlenül attól hogy műtik, vagy nem műtik a szemét, tehát a megfelelő ellátást biztosítani tudom.
  4. Rákerestem a PRA-ra az interneten. Itt találtam meg a számomra fontos információkat:  http://sablespaniel.uw.hu/pra.html . Ma már Magyarországon is lehetőség van PRA genetikai teszt elvégzésére:  http://www.allatdiagnosztika.hu/ Gyorsan írtam is nekik egy érdeklődő levelet, remélem a jövő hét első napjaiban választ kapok, hogy a DNS teszt a törpe schnauzer fajtára is elvégezhető-e?
  • A négyes ponthoz hozzá kell fűznöm személyes megfigyelésemet, ami alapján 90%-ban biztos vagyok benne, hogy Grafit látását kizárólag csak a szürkehályog gátolja.
          a) 9-11 éves, a leírások szerint ebben a korban már teljesen vaknak kéne lennie a PRA esetén
       b) Grafit fejével követi a mozgást, bizonyos távolságban még érzékel. Például megfigyeltem reggel,                             mikor bejött a szobánkba (háta mögül vetődött be a fény) amint felültem a tatamin, a fény megvilágított  engem és Grafit felém fordította a fejét, tehát feltűntem neki! :-) Ha vak lenne, ezt biztosan nem tenné.

Egyszóval vívódom. Szívem szerint megműttetném... a nő pedig, mint tudjuk a szívével lát... :-)

Összefoglalva:
Lesz-e DNS teszt a PRA-ra? A választ jelenleg várom.
Lesz-e pénz a műtétre, ha műthető?  (Ez egy jó kérdés) ...
Műttessem-e egyáltalán? (Ez a másik jó kérdés)...



4 megjegyzés:

  1. Ha van rá lehetőség, állapotát tekintve, anyagilag, akkor igen. Különben végig ott lesz benned, hogy mit tehettél VOLNA...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm :-) igen, ez a "lelkiismereti prés"!

    VálaszTörlés
  3. Grafit nálatok igazi családtag. Én megműttetném, mert ez így nem élet! 11 éves vizslánkat műtötték - kivették a méhét - és még 4 évig élt BOLDOGAN!
    Idősebb korban főleg az altatás a rizikó. Reméljük, minden összejön és megszületik a legjobb döntés! Nem irigyellek...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Tiffanylda a biztató szavakat! :-)

    VálaszTörlés